Economische oorlog


In eerder verschenen schrijfsels heb ik al meerdere malen gezegd dat er een verborgen economische oorlog woedt. Niet met legers, bommen, granaten et tutti quanti, maar subtieler via beoordelingen en economische destabilisatie door zgn onafhankelijke ‘experts’.

We hebben allemaal gezien wat de resultaten zijn in Griekenland. Een verarmde bevolking die door Europa en het IMF notabene, gedwongen wordt om zichzelf nog dieper in de armoede te drukken. Terwijl de problemen uitsluitend terug te voeren zijn op de overheid. Die overheid is geen fluit beter dan die van de andere EU-lidstaten : zonder de minste schroom zichzelf en hun medeplichtige ambtenaren verrijken.Als het misgaat even rondbellen bij de ‘vriendjes’ om eventjes uit de wind gezet te worden. Dat kost een berg geld. Dat geld moet ergens vandaan komen en, zoals u al kunt raden, het komt van de andere EU-slachtoffers. In ruil voor ‘besparingen’ krijgt de Griekse overheid geld om verder te kunnen. Dat die besparingen vooral of uitsluitend ten nadele van de gewone man-in-de-straat zijn, is een détail-négligable… Dat détail-négligable ook een nadelige impact heeft op de economie, en dan vooral de binnenlandse consumptie-economie, wordt staalhard over het hoofd gezien.

Gesterkt door hun ‘succes’ doen de (Amerikaanse) ratingbureaus er dan nog even een schepje bovenop, en nemen ze de volgende zwakke schakel onder vuur : Portugal. Ook hier hetzelfde scenario : rating verlagen tot waardeloos en op die wijze de hele binnenlandse economie saboteren. Net zoals de Griekse buitenland-economie ‘gered’ of ‘gesmeerd’ moet worden met middelen die aan de binnenlandse economie onttrokken worden, zo zal ook Portugal in een straatje-zonder-eind verzeilen. Want ook in Portugal moet er flink ‘extra bespaard’ worden, bovenop de besparingen die al opgelegd werden bij de eerste schuchtere poging om Portugal van de verdrinkingsdood te redden. En het zal weer ten nadele van de bevolking zijn, uiteraard.

Terwijl de EU-ministers verwoedde (?) pogingen doen om het tij te keren, gaan de (Amerikaanse) ratingbureaus onverdroten verder met de financiele en economische markt te ondermijnen. Aangezien ze Frankrijk niet direct kunnen aanvallen (een AAA omzetten in een CCC voor dat ge met uw ogen kunt knipperen is zelfs voor Amerikanen teveel gevraagd), doen ze het ietsjes geniepiger. Deze keer nemen ze dan een bank in het vizier : Dexia…  De vroegere bank van de ACV (toen nog BAC, later BACOB), die in Franse handen is terecht gekomen maar die nog steeds een stevige brok in de Belgische pap is. En daarmee slaan ze dus in feite 2 vliegen in een klap : als ze Dexia en de bijbehorende entourage kunnen destabiliseren, liggen er rechtstreeks 2 EU-lidstaten, te weten Belgie en Frankrijk, in de vuurlijn. In een breder kader kunnen we ook stellen dat het IMF, zo’n beetje de spreekbuis van de Commissie, ook onder vuur ligt met de affaire Strauss-Kahn.

Het paniekvoetbal van Leterme & Co indachtig, kunnen we ons dus levendig voorstellen wat er op ons af komt. Vooral ook omdat er nog steeds geen enkel vooruitzicht is op enig beterschap hier te lande want Di Rupo of De Wever zijn geen haar beter op dat gebied, integendeel… En dat vergemakkelijkt het voor de EU etc. om nog ingrijpender op te treden dan tot nu toe al het geval is geweest. Zoals ook blijkt uit de intenties van Mr. Barroso & Co .

Jajaja … kan allemaal best zijn hoor ik u denken, maar wat is de inzet van heel dit circus ? Het antwoord is zo eenvoudig als het groot is : grondstoffen. Om economisch te overleven hebben we grondstoffen nodig. Die kosten (steeds meer) geld en die zijn niet oneindig voorradig. Wat maakt dat ze een heel kwetsbaar onderdeel van de economische werking van een land vormen. Als de concurrentie er nu in slaagt om de tegenstrever in een zodanige situatie te dwingen, dat die zijn aandacht (en geld) eerst en vooral voor andere ‘onderwerpen’ moet gebruiken, dan hebben ze zelf vrij spel op de (grondstoffen)markt. Heel die grondstoffenmarkt is door de opkomende economieën (China, Brazilië, India, etc…) in een stroomversnelling terecht gekomen. Door de absolute onbekwaamheid en onovertrefbare laksheid van ‘onze’ (nationale en EU) overheden  konden deze ‘emerging economies’ heel eenvoudig die (Afrikaanse) grondstoffenmarkt betreden, en leegkopen. En nu dat het, bijna of helemaal, te laat is moet er dringend gereageerd worden.

Grootste probleem hier is dan het zgn ‘koloniale’ verleden dat Europa meesleept. De meeste voormalige kolonies hebben een haat-liefde verhouding met de vroegere bezetters. Dat maakt dat die ex-kolonies niet altijd even veel vertrouwen hebben in hun ‘ex-schoonmoeders’, en dat ze dus heel wat vlotter geneigd zijn om bv Amerika of andere niet-koloniaal-belastte landen terwille te zijn. En dat alles is een rechtstreeks gevolg van de ‘verwaarlozing’ van de grootste grondstoffen-winkel door de voormalige ‘beheerders’.

Indien de EU-kolonisten een betere relatie zouden opgebouwd (en onderhouden) hebben met hun voormalige kolonies, dan zaten we vandaag op de eerste rij….en niet in de hoek waar de klappen vallen. In die bevoorrechte situatie zouden die Amerikaanse ratingbureaus geen poot aan de grond krijgen, en was de (volgende) crisis al voorbij nog voor dat ze begonnen was.

Advertenties

Over lijfeigene

tankwagenchauffeur, professioneel zwerver, vroeger altijd op stap met een lading chemie, nu niet verder dan de dorpsrand wegens goedkope 'import-collega' .. Buiten dat ben ik een van die miljoenen getergde burgers die het spuugzat zijn om op te draaien voor de sotternijen van een ander of te moeten instaan voor het luilekkerleventje van een klein leger 'overheids-werk(?)nemers' dat nog nooit 1 vinger heeft uitgestoken om de economie of de welvaart te verbeteren.
Dit bericht werd geplaatst in Economie, Europa, politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Economische oorlog

  1. Pingback: Moody’s in de herhaling | lijfeigene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s